Historie Gladiolen

Geschiedenis

De gladiolen, zoals die nu op de markt zijn gebracht, en zoals de consument ze kent, hebben een lange ontwikkeling doorgemaakt.

In de zeventiende en achttiende eeuw ontdekte men in Zuid-Afrika in het wild groeiende gladiolen van opvallende grootte. Deze werden gekruist en vooral vanuit Nederland kwamen steeds meer variëteiten in de handel, variërend in grootte van 50 tot 170 centimeter. Ook verschenen er kleine types, Gladiolus nanus, bijzonder sierlijke en mooie soorten. Ook een kleiner type is de zogenaamde Butterfly gladiolen, zij onderscheiden zich door een bijzonder kleurpatroon.

Zoals geschreven, komen de gladiolen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar werden ze door de bevolking gebruikt als voedsel en vermengd in biologische geneesmiddelen. De naam “gladiool” is afgeleid van het Latijnse “gladius”, hetgeen zwaard betekent, dat naar de bladvorm verwijst.

Bij de oude Romeinen vonden roemruchte gladiatorengevechten plaats. Het ging letterlijk om de dood of de gladiolen: wie de ander overwon, werd bedolven onder gladiolen. De term “de dood of de gladiolen”wordt nog steeds gebezigd onder wielrenners maar de uitdrukking is ook verweven geraakt met de Nijmeegse Vierdaagse. Daar wordt tijdens het wandelfestijn de Sint Annastraat omgetoverd tot Via Gladiola en de wandelaars die de eindstreep halen, worden ingehaald met fleurige gladiolen.

In het buitenland is de gladiool erg geliefd als grafbloem en als verwerking in grote bloemstukken. Omdat heel veel gladiolen vanuit ons land naar het buitenland geëxporteerd worden, ligt de nadruk bij de teelt ook op de grote rode, gele en witte soorten. Daardoor is de gladiool in ons land niet zo populair en wordt de bloem veelal betiteld als “boertig” en vanwege de symmetrische plaatsing van de bloemen wordt de gladiool ook niet geschikt geacht voor in de vaas.

Challa Gladiolen wil daar verandering in brengen en het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van kleine, sierlijke en kleurrijke gladiolen die juist wel geschikt zijn voor verwerking in een boeket en zelfs in de tuin een aanwinst kunnen vormen. Maar ook in de grote soorten heeft Challa Gladiolen inmiddels mooie resultaten geboekt.

0+ Oppervlakte in m2
0 Gladiolen weekenden per jaar
0 Soorten Gladiolen
0 Bouwjaar

Waarom veredelen?

gladiolenveredeling heeft een wereld van betovering ontsloten. Elk bloemblaadje draagt de stempel van geduld, toewijding en innovatie van de veredelaars.

Ervaar de pracht van gladiolen!

Hermien Challa is veredelaar van gladiolen. U vindt hier ongelofelijk veel soorten in verschillende vormen en kleuren.

Jut van Breukelerwaardlaan 6, 6957 AS Laag-Soeren

Contact alleen op afspraak

+31 (0)313 619 349