Bedrijf
Gladiolen
Grootbloemig
Middelgroot-
bloemig
Kleinbloemig
Verkoop
Contact
Disclaimer
Actueel
Geschiedenis
 
 
 
x


 

 
Actueel

===============================================================================

Challagladiolen houdt ook dit jaar weer haar gladiolenfestival maar wil het ditmaal uitbreiden met kinderactiviteiten. Kinderen zijn immers de toekomst en het zou mooi zijn als zij onze groene kennis en natuurhobby's mee zouden nemen naar de tijd die voor hen ligt, interesse in planten en insecten krijgen, waardering voor oude ambachten die het verdienen niet verloren te gaan, en inzicht krijgen in het belang van natuur en milieu. Daar willen wij graag een steentje aan bijdragen.

Programma:

zaterdag 12 augustus:
13.30 - 14.30:
dialezing over cultuur en planten in Iran, door Harry Jans.
Doorlopend
: Bezoek de kas en bekijk de getekende bloemenwereld van Henri van Nuenen.
 

Zondag 13 augustus:
11.00-12.00 uur:
de imker vertelt over het wondere leven van de bij. Mogelijkheid voor kinderen tot het maken van een waskaars.
12.00-13.00 uur: lezing over het interessante verschijnsel van graancirkels, door Pita Bovee-Meijn.
13.30-14.30 uur: Romke van de Kaa gaat o.a. aan de slag met moordlustige exoten en planten met een kort lontje. Speciaal voor kinderen maar iedereen is welkom.
14.30 uur: Groei & Bloei Veluwezoom gaat onder leiding van Ali en Marjo met kinderen fantasierijk knutselen met bloemen.
Doorlopend: Jaap Duijs met een bijzondere collectie zomerbolgewasjes.

Zaterdag 19 augustus:
13.30-14.00 uur:
dialezing over botanisch Lesotho, door Marry Reinink.
Doorlopend: bezoek de kas en bekijk de getekende bloemenwereld van Henri van Nuenen.

Zondag 20 augustus:
12.00-13.00 uur:
dialezing over Patagonië, door Ger van den Beuken.
13.30-14.30 uur: Romke van de Kaa gaat o.a. aan de slag met moordlustige exoten en planten met een kort lontje. Voor jong en oud.
14.30 uur: Groei & Bloei Veluwezoom gaat onder leidng van Ali en Marjo met kinderen fantasierijk knutselen met bloemen.
Doorlopend: de gespecialiseerde kwekerij De Hessenhof met bijzondere planten.

Overige: de theetuin is alle dagen geopend, bezoekers mogen zelf gladiolen plukken en boeketten samenstellen. Nieuw: er is ook een pluktuin met diverse bloemensoorten. Voor belangstellenden worden er rondleidingen gehouden door het gladiolenveld.
De bloemwerken voor deze weekends worden vervaardigd door Jeanet Klein Leugenmors.

Introductie:

Tekenen in de kas:
Tijdens de gladiolendagen gaat grafisch kunstenaar Henri van Nuenen bloemen tekenen in de kas. Hij gebruikt daarvoor bloemen van kwekerij de Hessenhof. Henri tekent vooral het karakter en de monumentale kracht van bloemen. Met het tekenen op locatie bouwt hij voort op een eeuwenoude traditie van het weergeven van bloemen en planten. Het gaat hem niet zozeer om een gedetailleerde realistische weergave maar om een eigenzinnige vertaling van de bloem. In eerder kunstprojecten van Henri van Nuenen speelde de gladiool een hoofdrol. Zo ook in zijn bijzondere collectie stoffen met monumentale gladiolen.
Meer: www.henrivannuenen.nl

Imkerij:
Speciaal voor de kinderen wordt er iets leuks, creatiefs en educatiefs georganiseerd rondom het thema bijen. Zo worden van echte bijenwas kaarsjes gerold of kaarsjes gegoten in de vorm van een kikker, zon, bijenkorfje, dolfijntje enz. Het is niet ingewikkeld, alle kinderen kunnen het en ouders worden ook van harte uitgenodigd deel te nemen.
Aan de hand van verschillende imkermaterialen zal van alles verteld worden over de prachtige hobby bijen houden. Verteld wordt over o.a. honingraat en bijenwas. Hoe ziet de bijenkas er vanbinnen uit en hoe "werkt" een bijenvolk. Eventueel kan, onder leiding van een imker, een kijkje genomen worden bij de bijenkasten. Voor de liefhebbers wordt uiteraard honing verkocht.

Bijzondere bloembollen:
De kwekerij van Jaap Duijs in Otterlo is een liefhebbersbedrijf zoals zij zelf laten weten: "wij houden van planten en bloemen". Bollen, knollen en wortelstokken worden in potten opgekweekt tot mooie planten. Ook legt men zich toe op snijbloemen, boeketten en kuipplanten. Op de kraam liggen allerlei leuke zomerbolgewasjes te wachten op kopers.
Meer: www.jaapbol.nl

Kwekerij de Hessenhof:
Goede wijn behoeft geen krans. Dit geldt zeker voor kwekerij de Hessenhof in Ede. Deze mooie kwekerij trekt mensen uit binnen- en buitenland vanwege het prachtige sortiment. Op de kraam zal daar een klein deel van te koop zijn voor de liefhebbers.
Meer: www.hessenhof.nl


 

 Gladiolenfestival: https://www.youtube.com/watch?v=nWkSs_b0JI8

 

Gladiool, bloem van de Vierdaagse

2016 bestond de fameuze Nijmeegse wandeltocht 100 jaar en ter gelegenheid daarvan werd een nieuwe, door Challa Gladiolen ontwikkelde gladiool geïntroduceerd als officiële vierdaagsebloem.
De gladiool kreeg de naam "The walk of the world".

Bij de intocht van de vierdaagse wandeltocht in Nijmegen, waaraan mensen vanuit de gehele wereld meedoen, krijgen de degenen die de eindstreep behalen als beloning gladiolen uitgereikt door vrienden, familie en bekenden als zij over de Sint Annastraat, die voor de gelegenheid omgedoopt wordt tot Via Gladiola, ingehaald worden.
Ons bedrijf is er trots op deze gladiool geleverd te hebben.
                       

Gladiolenarrangement voor geïnteresseerden en tuinclubs

In Laag Soeren is een uitgebreid gladiolenproefveld aangelegd. U vindt meer er dan 500 verschillende soorten gladiolen, van de bekende ‘Vierdaagse’ afmetingen, naar middelgrote tot kleinbloemige en sierlijke botanische soorten. En natuurlijk in alle mogelijk denkbare kleuren, die in geen enkele bloemenwinkel verkrijgbaar zijn. Van spetterend rood en oranje, naar zachtgroen, diep velours paars of wit tot aan zachte pasteltinten.

Het arrangement bestaat uit een rondleiding over het gladiolenveld door Hermien Challa. U krijgt in de kas een informatief kijkje in het veredelingproces, waarbij nieuwe rassen ontstaan.
U mag daarna uw eigen gladiolenboeket samenstellen, in uw favoriete tinten, en we besluiten met een kopje koffie of thee in de tuin.

Dit arrangement is mogelijk vanaf eind juli, wanneer het veld rijkelijk in bloei staat. De kosten bedragen 10 euro pp., voor groepen vanaf 12 personen.

Voor informatie en reserveren kunt u contact opnemen met Hermien Challa: 0313-619349 of  06.20490993.

 

Gladiolenkeuring augustus 2015

Tijdens de gladiolenkeuring van de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur (NAVB) op 3-8-2015 heeft de Challagladiool "Careless" de eerste prijs gewonnen. Tevens werd een derde prijs plus de Innovatieprijs in de wacht gesleept. De drie gladiolen werden ontwikkeld door Hermien Challa.

Prijswinnaar 2013:

Deze lila gladiool won de Noviteitsprijs 2012 van de Nederlandse Gladiolus Vereniging.

 

Jaar 2013

Tijdens gladiolenfestival op de Boschhoeve.

 


 
Kunstwerk: Henri van Nuenen: www.henrivannuenen.nl