Bedrijf
Gladiolen
Grootbloemig
Middelgroot-
bloemig
Kleinbloemig
Verkoop
Contact
Disclaimer
Actueel
Geschiedenis
 
 
 
x


 

 
Bedrijfsinformatie                                                                        

Het bedrijf: 

Hermien Challa heeft een langdurige ervaring in het bedrijfsmatig veredelen van gladiolen. Na haar afstuderen aan Universiteit Wageningen werkte ze aan witte vlieg-resistentie bij komkommer op het IVT. Vervolgens heeft ze enige jaren voor een bedrijf rozen veredeld, daarna volgde de veredeling van Crocosmia, kleinbloemige gladiolen, en vervolgens grootbloemige. Veel aandacht kreeg hierbij de inkruising van resistentie tegen Fusarium oxysporum. Door dit werk kwam zij in aanraking met kleine en botanische soorten die al snel haar interesse wekten. 

Zelfstandig bedrijf 

Sinds 2003 heeft Hermien Challa een zelfstandig bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van  zowel grootbloemige, middelgrote en kleinbloemige gladiolen. Het accent ligt op moderne, nieuwe kleuren die goed combineren in boeketten, en zelfs verrassend toe te passen zijn in borders. Ook wordt er toegewerkt naar de productie van gladiolen die geschikt zijn voor tuinen en voor boeketten. Sommige van de nieuwe gladiolen hebben een langdurige sierwaarde door de prachtige zaaddozen die zij vormen.

Nieuwe ontwikkelingen 

Bij zowel de grootbloemige als de middel- en kleinbloemige soorten heeft altijd (en ligt nog steeds) het accent gelegen op de toewerking naar grote uniformiteit, een juiste verhouding van steel- en aarlengte, goede veeropbouw, alsmede de totale uitstraling van de gladiool. Omdat in de kring om haar heen steeds bleek dat men enthousiast reageerde op de kleinere gladiolen, kreeg Hermien langzamerhand de indruk dat ook hier een markt voor moest bestaan. 

Marktonderzoek 

Tijdens presentaties op kwekerijdagen voor tuinliefhebbers werd zonder uitzondering met groot enthousiasme op de nieuwe kleuren, die rijkelijk in alle groepen aanwezig waren, gereageerd. Opvallend waren de positieve reacties op de middelgrote en kleinbloemige variŽteiten. De belangstelling van particulieren is enorm en overal waar Challa gladiolen te koop worden aangeboden, zijn ze in korte tijd uitverkocht. Voor Hermien Challa is dit een bevestiging van haar eigen opvattingen die ze toepast in haar werk, en een stimulans om ermee verder te gaan.  

Eerste nieuwe types op de markt. 

De eerste aanzet is er. De nieuwe types kunnen inmiddels worden aangeboden. Zie hiervoor verder onze uitnodiging voor de Open Dagen. In de toekomst zullen er steeds meer Challa-gladiolen op de markt komen. 

Om een indruk te geven staat hieronder een aantal voorbeelden van gladiolen die nu leverbaar zijn geworden. 

                        

 

                                

Hoge scores Challa Gladiolen

In de zomer van 2007 heeft Challa Gladiolen voor het eerst een aantal rassen geshowd in Lisse, tijdens de jaarlijkse keuring door de Koninklijke Algemene Vereniging van Bloembollencultuur. Er werden 9 eerste prijzen en 3 gouden medailles uitgereikt aan Challa Gladiolen. Diverse selecties werden geshowd waarbij met name kwaliteit en opbouw van de aar veel lof oogstten en hoog scoorden. Hieronder volgt een recensie: 

De gladiolenkeuring in het KAVB-gebouw werd gedurende de twee keuringsweken opgefleurd door een aantal niet eerder getoonde gladiolenrassen. Verantwoordelijk daarvoor was gladiolenveredelaar Hermien Challa die zich in Spankeren (gem. Rheden) richt op de veredeling van dit gewas.Tijdens de laatste special KAVB Gladiolenkeuring kreeg Challa Gladiolen een verdiende gouden medaille. Eerder, in juli, eindigde Challa Gladiolen met de lila gladiool Purple Prince bij de hoogste scores. Net als een week daarvoor trok de witte Snow Dance van Challa Gladiolen weer alle aandacht.

Ook bij de keuringen van 2008 scoorden diverse Challa-gladiolen hoog.
De exemplaren op de foto kregen een gouden medaille.